Saturday, June 21, 2014

Miss Kiw1 Demam Teruk



Bissmillah pembuka bicara.

Miss Kiw1 mengalami demam yang sangat teruk.. hari pertama Miss Kiw1 hanya mengalami batuk sahaja, selang beberapa jam Miss Kiw1 mengalami bersin.. oh Tidak !! inikah petanda Miss kiw1 akan demam??
pada malamnya selepas pulang dari kerja. Miss batuk tidak berhenti2.. kebetulan pula miss kiw1 kehabisan air mineral. miss kiw1 cuma sapu minyak balm CNI je la. kesian pula  tengok diri ni. memang kena pantang makan makanan berminyak la jawabnya. huk huk huk

cuaca sekarang sangat panas.. bertambah pula dengan Malaysia mengalami El-Nino. yakni kemarau yang berpanjangan. kemarau sedang berlaku sekarang. 


gambar rajah di atas tu sebagai penerangan kepada anda tentang fenomena El-Nino ini. sebagai langkah berjaga-jaga, Miss Kiw1 banyak juga minum air. Air mineral tau. Air sejuk tak minum dah walaupun hati ni dah memberontak nak makan aiskrim dan minum ais. huhu sabarlah wahai hati.  sengal-sengal badan pon dah kurang. Pengambilan jus buah amat digalakkan. supaya badan anda cepat sihat. buah yang paling sesuai untuk di ambil ketika demam ni ialah buah : 
tadaaa Buah kelapa. sangat bagus untuk menurunkan suhu badan.
sebelum minum baca selawat ke atas Nabi Muhammad dan minum. 






Tuesday, April 29, 2014

percutian di Pulau Langkawi

percutian yang sangat dinantikan oleh semua orang.
miss kiw1 mencadangkan anda ke pulau Langkawi. sangat best bila anda pilih musim yang sesuai. pengalaman miss kiw1 ini akan dikongsikan dengan anda semua. jika anda pergi dengan bas,pilih la bas yang betul-betul tiba ke Kuala Perlis sebab jeti kuala perlis paling dekat dengan Pulau Langkawi.

harga tiket feri cuma berharga RM 18. sehala ye. kalau nak pergi balik pun boleh .pandai-pandai la anda tempah tiket. kebiasaannya, pelancong yang suka aktiviti air akan pilih lokasi ini. memang best dan menakjubkan. mereka ada sukan bermotor dan payung terjun. syok wooo.

harga pun boleh tahan kerana sangat berpatutan. penginapan pula cari yang lebih menjimatkan. nama pun travel. tak perlu mahal-mahal. sebab anda jarang duduk dibilik penginapan. sangat rugi apabila sewa mahal.

miss kiw1 malas nak cerita panjang. anda boleh pergi sendiri .anda patut melihat sendiri keindahan alam dan boleh shopping chocolate.

Sunday, March 9, 2014

Pesawat MH370 hilang dari radar

Semalam sewaktu miss kiw1 layan karenah customer, miss kiw1 terpandang skrin tv. sangat mengejutkan apabila pesawat Malaysia Airlines milik negara Malaysia telah 'hilang'.  pesawat itu sepatutnya tiba di Beijing tetapi tak dapat dikesan. apa yang berlaku hanya Allah sahaja yang tahu. Sama-sama kita memohon petunjuk dariNya. Semoga semuanya selamat. Amin. #prayforMH370.

Friday, February 14, 2014

Tentatif menarik bagi peminat BUKU Tahun 2014


Hari ini miss kiw1 menerima whatsApp dari sahabat sekolah . Dan sangat tidak best apabila line internet atau wifi tak cukup kuat untuk download gambar. dan akhirnya dapat juga aku melihat maklumat tu..
memang best sebab banyak pesta buku akan diadakan dalam masa yang terdekat ni. tak percaya??\

nah tengok ni:


haa kau.. rambang biji mata !


jadi bagi sesiapa yang berminat nak pergi ke pesta buku boleh singgah ye.. tak rugi pergi. sambil cuci mata dapat juga ilmu pengetahuan dengan membeli buku ilmiah. luar permandangan luas pengetahuan bukan.??

baik lah bertemu lagi di lain hari bersama Miss Kiw1 okay.
assalamualaikum.. ^____________^


Thursday, February 6, 2014

berjogging di tasek

miss kiw1 selepas berjoging.

hai semua.. miss kiw1 baru lepas jogging. sempat ambil gambar sendiri. miss kiw1 jogging di tasek kat kawasan Tanjong Malim. keluasan tasek ini seluas padang bola sepak dan miss kiw1 berjaya membuat larian sebanyak 2 pusingan je. alahai.. nak lari lagi tapi ramai sangat pengunjung duduk kat kiri kanan. segan pula nak berlari.  

tap sekurang-kurangnya miss kiw1 ambil masa 30  minit hari ini. 

nak beat orang lain pun tak lepas. kena joging seorang diri baru dapat 5 round. ^__^

kat bawah ni merupakan lokasi tempat miss kiw1 jogging. nama tasek ni ialah Tasek Proton City. memang popular tempat beriadah ni.  kat sebelah hujung ada orang jual aiskrim.. hahahaha lepas jogging kita makan aiskrim pula. selamat lemak kat badan ni dah berkurang. yeahh jom kita jaga kesihatan.. 

~badan sihat minda cergas~

tasek cantik kan?tasek buatan manusia




Wednesday, January 22, 2014

fakta Tentang Senyuman

smile like me ^__^

- FAKTA TENTANG SENYUM DARI SUDUT KESIHATAN

1.Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Janganlah kamu meremehkan kebaikan apa pun, walaupun sekadar bertemu saudaramu dengan wajah yang manis (wajah ceria dan senyuman).” – Hadis Riwayat Muslim.

2.Senyum merupakan satu senaman berbentuk jogging dalaman yang dapat merangsang seluruh tubuh melaui sistem saraf otak dan juga hormon-hormon. Apabila kita tersenyum, badan turut ‘tersenyum’ dan memperlahankan aliran darah yang melalui sinus ke otak. Ini sangat bermanfaat dalam mengelakkan tekanan darah yang tinggi ke otak.

3.Apabila kita tersenyum, kita hanya menggunakan 17 otot muka berbanding 43 ketika mengerutkan dahi.

4.Senyuman bukan hanya sekadar reaksi terhadap sesuatu, malah ia juga terlibat dalam penghasilan endorphin yang mengurangkan kesakitan fizikal dan emosi menjadikan seseorang itu merasa lebih selesa dengan diri sendiri.

5.Ketawa (berperasaan gembira) sebanyak 100 kali dalam tempoh 24 jam mempunyai manfaat kardiovaskular sama seperti bersenam selama 10 minit. Hal ini demikian kerana apabila kita ketawa, tekanan darah dan kadar degupan jantung meningkat. Seterusnya, kedua-dua kadar ini akan turun lebih rendah daripada paras sebelum ketawa.

6.“Tawa Rasulullah SAW hanyalah senyuman.” – Riwayat Tirmidzi.

7.Kajian yang dibuat oleh sekumpulan saintis dari Universiti Pusat Perubatan California menjelaskan terdapat dua jenis ‘stress’ iaitu stress yang baik dan stress yang tidak baik. Senyum dikategorikan sebagai stress yang baik. Stress yang tidak baik akan memberi tekanan kepada sistem ketahanan badan.

8.Apabila kita senyum, sel pembunuh tumor dan virus semulajadi dalam badan akan bertambah selaras dengan pertambahan Gamma-interferon (protein melawan penyakit), sel T (yang penting untuk sistem pertahanan badan) dan sel B (yang menghasilkan antibodi untuk melawan penyakit).

9.Senyuman juga mampu merendahkan tekanan darah, menambah kemasukan oksigen dalam darah dan ini secara tidak langsung merangsang proses penyembuhan.

10.Senyuman yang diakhiri dengan ketawa mengaktifkan bahan kimia badan dan secara tidak langsung merendahkan risiko penyakit jantung, tekanan darah tinggi, strok, arthritis dan ulser.

11.Senyuman dan ketawa adalah senaman yang baik kerana ia membabitkan diafragma, abdomen, sistem pernafasan, muka, kaki dan otot belakang badan. Ia ibarat urutan terhadap organ-organ dalam abdomen dan menguatkan otot abdomen, merangsang kedua-dua belah otak dan meningkatkan daya tumpuan belajar. Ia juga melegakan ketegangan otot dan tekanan psikologi, membuatkan otak lebih peka serta bersedia menerima maklumat baru.

12.Ketawa juga dikatakan mampu memperbaiki fungsi usus, sekali gus meningkatkan pencernaan dan penyerapan nutrient dalam badan.

13.Senyum mampu menjadi penawar kepada penyakit rohani yang kronik. Ia juga mampu menyejukkan hati yang sedang marah dan memulakan sebuah ukhuwwah.

14.Dalam ajaran Islam, senyum mempunyai kedudukan yang setaraf dengan bersedekah. Sabda Rasulullah SAW: “Senyum kalian bagi saudaranya adalah sedekah, beramar makruf dan nahi mungkar yang kalian lakukan untuk saudaranya juga sedekah, dan kalian menunjukkan jalan bagi seseorang yang tersesat juga sedekah.” (HR Tirmizi dan Abu Dzar).

Tuesday, January 21, 2014

collagen atau makanan tambahan

 
Sekadar Gambar Hiasan
 
memang terlambat sangat miss kiw1 nak update pasal entri collegan atau makanan tambahan. lambakan produk berasaskan makanan tambahan sangat popular dalam kalangan masyarakat tempatan. kat Malaysia sekarang trend nak memutihkan muka , tegang, dan awet muda berleluasa. sana-sini kita boleh lihat masyarakat sekarang mempunyai muka yang tegang bagi golongan yang lanjut usia. tidak salah untuk menegangkan atau mencantikkan wajah.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...