Sunday, March 9, 2014

Pesawat MH370 hilang dari radar

Semalam sewaktu miss kiw1 layan karenah customer, miss kiw1 terpandang skrin tv. sangat mengejutkan apabila pesawat Malaysia Airlines milik negara Malaysia telah 'hilang'.  pesawat itu sepatutnya tiba di Beijing tetapi tak dapat dikesan. apa yang berlaku hanya Allah sahaja yang tahu. Sama-sama kita memohon petunjuk dariNya. Semoga semuanya selamat. Amin. #prayforMH370.

Friday, February 14, 2014

Tentatif menarik bagi peminat BUKU Tahun 2014


Hari ini miss kiw1 menerima whatsApp dari sahabat sekolah . Dan sangat tidak best apabila line internet atau wifi tak cukup kuat untuk download gambar. dan akhirnya dapat juga aku melihat maklumat tu..
memang best sebab banyak pesta buku akan diadakan dalam masa yang terdekat ni. tak percaya??\

nah tengok ni:


haa kau.. rambang biji mata !


jadi bagi sesiapa yang berminat nak pergi ke pesta buku boleh singgah ye.. tak rugi pergi. sambil cuci mata dapat juga ilmu pengetahuan dengan membeli buku ilmiah. luar permandangan luas pengetahuan bukan.??

baik lah bertemu lagi di lain hari bersama Miss Kiw1 okay.
assalamualaikum.. ^____________^


Thursday, February 6, 2014

berjogging di tasek

miss kiw1 selepas berjoging.

hai semua.. miss kiw1 baru lepas jogging. sempat ambil gambar sendiri. miss kiw1 jogging di tasek kat kawasan Tanjong Malim. keluasan tasek ini seluas padang bola sepak dan miss kiw1 berjaya membuat larian sebanyak 2 pusingan je. alahai.. nak lari lagi tapi ramai sangat pengunjung duduk kat kiri kanan. segan pula nak berlari.  

tap sekurang-kurangnya miss kiw1 ambil masa 30  minit hari ini. 

nak beat orang lain pun tak lepas. kena joging seorang diri baru dapat 5 round. ^__^

kat bawah ni merupakan lokasi tempat miss kiw1 jogging. nama tasek ni ialah Tasek Proton City. memang popular tempat beriadah ni.  kat sebelah hujung ada orang jual aiskrim.. hahahaha lepas jogging kita makan aiskrim pula. selamat lemak kat badan ni dah berkurang. yeahh jom kita jaga kesihatan.. 

~badan sihat minda cergas~

tasek cantik kan?tasek buatan manusia




Wednesday, January 22, 2014

fakta Tentang Senyuman

smile like me ^__^

- FAKTA TENTANG SENYUM DARI SUDUT KESIHATAN

1.Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Janganlah kamu meremehkan kebaikan apa pun, walaupun sekadar bertemu saudaramu dengan wajah yang manis (wajah ceria dan senyuman).” – Hadis Riwayat Muslim.

2.Senyum merupakan satu senaman berbentuk jogging dalaman yang dapat merangsang seluruh tubuh melaui sistem saraf otak dan juga hormon-hormon. Apabila kita tersenyum, badan turut ‘tersenyum’ dan memperlahankan aliran darah yang melalui sinus ke otak. Ini sangat bermanfaat dalam mengelakkan tekanan darah yang tinggi ke otak.

3.Apabila kita tersenyum, kita hanya menggunakan 17 otot muka berbanding 43 ketika mengerutkan dahi.

4.Senyuman bukan hanya sekadar reaksi terhadap sesuatu, malah ia juga terlibat dalam penghasilan endorphin yang mengurangkan kesakitan fizikal dan emosi menjadikan seseorang itu merasa lebih selesa dengan diri sendiri.

5.Ketawa (berperasaan gembira) sebanyak 100 kali dalam tempoh 24 jam mempunyai manfaat kardiovaskular sama seperti bersenam selama 10 minit. Hal ini demikian kerana apabila kita ketawa, tekanan darah dan kadar degupan jantung meningkat. Seterusnya, kedua-dua kadar ini akan turun lebih rendah daripada paras sebelum ketawa.

6.“Tawa Rasulullah SAW hanyalah senyuman.” – Riwayat Tirmidzi.

7.Kajian yang dibuat oleh sekumpulan saintis dari Universiti Pusat Perubatan California menjelaskan terdapat dua jenis ‘stress’ iaitu stress yang baik dan stress yang tidak baik. Senyum dikategorikan sebagai stress yang baik. Stress yang tidak baik akan memberi tekanan kepada sistem ketahanan badan.

8.Apabila kita senyum, sel pembunuh tumor dan virus semulajadi dalam badan akan bertambah selaras dengan pertambahan Gamma-interferon (protein melawan penyakit), sel T (yang penting untuk sistem pertahanan badan) dan sel B (yang menghasilkan antibodi untuk melawan penyakit).

9.Senyuman juga mampu merendahkan tekanan darah, menambah kemasukan oksigen dalam darah dan ini secara tidak langsung merangsang proses penyembuhan.

10.Senyuman yang diakhiri dengan ketawa mengaktifkan bahan kimia badan dan secara tidak langsung merendahkan risiko penyakit jantung, tekanan darah tinggi, strok, arthritis dan ulser.

11.Senyuman dan ketawa adalah senaman yang baik kerana ia membabitkan diafragma, abdomen, sistem pernafasan, muka, kaki dan otot belakang badan. Ia ibarat urutan terhadap organ-organ dalam abdomen dan menguatkan otot abdomen, merangsang kedua-dua belah otak dan meningkatkan daya tumpuan belajar. Ia juga melegakan ketegangan otot dan tekanan psikologi, membuatkan otak lebih peka serta bersedia menerima maklumat baru.

12.Ketawa juga dikatakan mampu memperbaiki fungsi usus, sekali gus meningkatkan pencernaan dan penyerapan nutrient dalam badan.

13.Senyum mampu menjadi penawar kepada penyakit rohani yang kronik. Ia juga mampu menyejukkan hati yang sedang marah dan memulakan sebuah ukhuwwah.

14.Dalam ajaran Islam, senyum mempunyai kedudukan yang setaraf dengan bersedekah. Sabda Rasulullah SAW: “Senyum kalian bagi saudaranya adalah sedekah, beramar makruf dan nahi mungkar yang kalian lakukan untuk saudaranya juga sedekah, dan kalian menunjukkan jalan bagi seseorang yang tersesat juga sedekah.” (HR Tirmizi dan Abu Dzar).

Tuesday, January 21, 2014

collagen atau makanan tambahan

 
Sekadar Gambar Hiasan
 
memang terlambat sangat miss kiw1 nak update pasal entri collegan atau makanan tambahan. lambakan produk berasaskan makanan tambahan sangat popular dalam kalangan masyarakat tempatan. kat Malaysia sekarang trend nak memutihkan muka , tegang, dan awet muda berleluasa. sana-sini kita boleh lihat masyarakat sekarang mempunyai muka yang tegang bagi golongan yang lanjut usia. tidak salah untuk menegangkan atau mencantikkan wajah.

Thursday, January 16, 2014

Jam untuk Kesihatan

brand Adidas baru je berada dalam pasaran sejak december 2013

teknologi zaman 2014 kini melonjak dengan kemunculan jam untuk para pesukan atau yang aktif dalam bersukan. ciri-ciri bagi jam tangan ini adalah membolehkan penggunanya mengesan tahap kelajuan larian mereka setiap hari. WOW ! 

rekaan jam tangan Adidas ni sangat canggih kan? aku gelarkan sebagai ergonomik.  fungsi jam ni berbeza namun masih berfokus kepada aksesori kesihatan je. nak beli??
jom dapatkan di Booth Adidas berdekatan anda. YEAH !!


model di atas dah pakai..anda bila lagi?


Tuesday, January 14, 2014

Musim Buah Duku


musim Buah duku di Senggarang, Batu Pahat

Gambar kat atas ni merupakan sebuah pokok Duku yang tertanam kat halaman rumah mak ayah miss kiw1. 
well baru tahun ni buah duku pokok ni tumbuh. waaa pertama kali miss kiw1 dapat rasa dari pokok ni.
al-maklumlah pohon kat rumah sendiri tak sama dengan pohon kat rumah orang lain . tak gitu.

pertama kali merasa ...muka aku terus berubah, kenapa???
sebab MASAM.. ok masam sebab belum ranum sepenuhnya..
hihi tapi miss kiw1 sempat bawak balik perak satu beg plastik
woaaaa sedap tau

Buah pulasan pon bawak sekali..yeah.fevret.. untungnya berbudi dengan tanah kan. dapat hasilnya.
*_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...